Apus de vară

Mă fâțâi prin casă desculță, simt că mi-e frig la picioare. Se duce vara. Acum, în secunda asta realizez că e pe ducă. Lumina în casă e alta. Mai rece, stânjenitoare. Ca atmosfera dintre doi oameni care nu au ce să-și mai zică.

Vara asta e ca un animal mare si obosit care se întoarce în grajd dupa o cursă lungă. Acum e întins, așa mare și colbuit, în ogradă și lasă, blând, copiii să-l călărească și să-l tragă de urechi. E vara tihnei. A prafului cald. Si a soarelui portocaliu. A poftei de iubit. De cuibărit în așternutul rece, lipiți unul de altul, goi, cu pielea încă bronzată, de simțit încă un pic mirosul de alge din păr și a leagănatului de hamac agățat de mesteceni. De povestit despre răsărituri trecute și apusuri colorate. E un început de sfârșit. Și, ca orice sfârșit, ne apasă nostalgi. E timpul desprinderii firești , fără tăgadă, de arșiță, ploi calde, zile sufocante, rochii vaporoase, picioare dezgolite, sfârcuri revoltate de prea mult cald. Uneori ne e teamă de schimbări. Stăm împietriți în bula noastră pe care o cunoaștem perfect. Ne e frică să facem un pas spre afară, spre altceva. Anotimpul nu ne întreabă dacă suntem pregătiți să ieșim din el, și să intrăm în cel care urmează. El se duce ușor, forțându-ne să intrăm în următorul. Nu avem de ales. Așa că intrăm. La început sfioși, uneori reticenți, alteori indiferenți. Cu timpul începe să ne placă. Ne cumpărăm haine corespunzătoare, încălțări, ca și cum ar fi anotimpul cu care ne ducem până la sfârșit. Iar apoi, când ne obșnuim cu ifosele lui, începe să se retragă, câte un pic, zi după zi. Ne scoatem hainele groase din fundul dulapului, iar cele de vară le înghesuim, undeva, până la anul. Și tot așa. Schimbăm haine, încălțări, adunăm amintiri, riduri, anotimpuri. Multe schimbări, o singură viață.

Mi-au înghețat tălpile. Mă duc să-mi bag picioarele în șosete și-n el de anotimp. Care se duce. Când eu vreau atât de mult să mai stea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.